Türkiye 2030 yılına kadar yollarda 1 milyon elektrikli otomobil bekliyor!
![Türkiye 2030 yılına kadar yollarda 1 milyon elektrikli otomobil bekliyor!](https://otofuture.com/wp-content/uploads/2024/01/enerji-bakani-fatih-donmez-eskisehir-den-milletvekili-adayi.jpg)
Enerji bakanı, bir milyon şarj noktasının elektrik dağıtım şebekesi üzerindeki etkilerine ilişkin ülke planlarının değerlendirmesini söyledi
Türkiye Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez’in perşembe günü yaptığı açıklamaya göre, 2030 yılına kadar bir milyondan fazla elektrikli aracın Türkiye yollarında olması bekleniyor.
Dönmez, AA muhabirine yaptığı açıklamada, “2022 veya 2023 yılına kadar kendi yerli otomobilimizi yollarda görmeyi umuyoruz” dedi.
Dönmez, ülkenin ilk yerli ve tamamen elektrikli otomobil prototipini piyasaya sürmesinin ardından, enerji bakanlığının bir milyon şarj noktasının ülkenin elektrik dağıtım ağı üzerindeki etkisini değerlendirmeyi planladığını söyledi.
Türkiye, aralarında Anadolu Grubu, BMC, Kök Grubu, Turkcell ve Zorlu Holding’in de bulunduğu sanayi devlerinden oluşan Türkiye Otomobil Ortak Girişim Grubu (TOGG) tarafından 18 ayda tasarlanıp üretilen ilk yerli otomobil prototipini 27 Aralık’ta tanıttı. Aynı zamanda bir çatı kuruluş olan Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’dir.
TOGG, ülkede hızlı şarj noktalarının kurulumu için en uygun yeri belirlemek amacıyla şu anda bakanlıkla birlikte çalışıyor.
‘Bu noktaların, arabanın akü kapasitesine ve özelliklerine göre yaklaşık 15-25 dakikada bir arabayı şarj edebilmesi gerekiyor, yani şebekede 50-100 kilovatsaat kapasite olması gerekiyor” diye konuştu.
Bu nedenle seçilen bölgelerde bulunan hızlı şarj ünitelerinin bu elektrik ihtiyacını karşılayabilecek yeterli güç kaynağına sahip olması gerekmektedir.
Dönmez, “TOGG’un bizden (enerji bakanlığından) beklentisi, sadece Türkiye’nin büyük şehirlerini değil, Anadolu’nun büyük ilgi gören diğer küçük şehirlerini de projeye dahil etmesidir” dedi.